Salg av eiendeler

Dersom man bruker funksjonen "Eiendeler" i systemet, har man også tilgang til en forenklet rutine for salg av dem.

Ved å gå på "Regnskap"(1) -> "Eiendeler" (2), får man opp liste over alle eiendeler som er registrert på selskapet. I dette bildet kan man også foreta alle steg frem til solgt eiendel og i samme operasjon generere faktura til kjøper.

For å starte funksjonen trykker man på de tre prikkene til høyre for solgte eiendel (3). I nedtrekkmenyen kan man i neste omgang velge "Registrer som solgt" (4):

Steg 1.png

Da får man opp et nytt vindu som leder oss gjennom resten av prosessen. Viktig å påse at alle felter fra 1-6 er/blir fylt ut. I pkt 5 og 6 kan man utelate å lage faktura nå ved å velge "ikke opprett faktura":

Når man i neste del trykker på "Registrere eiendel som solgt"-knappen, vil man se at status endrer seg til solgt på denne eiendelen:

Bilaget blir bokført automatisk og man vil finne det som siste bokførte bilag i den nummerserien man bruker for regnskap. Gevinst/tap er hensyntatt og bokført på de respektive konti for formålet.

Det som da gjenstår er å sende faktura til kunden. Denne finner man igjen på "Salg"(1) -> "Faktura"(2). Her vil den ligge øverst på listen og når man klikker inn på den har den fått neste ledig fakturanummer (3) og er klar til å sendes med valgte utsendingsplan (4):

Når faktura er sendt, er alle steg fra aktivt til solgt eiendel gjennomført.

NB: Dersom du bruker automatiske avskrivninger, er det viktig å huske at eiendelen bare er avskrevet frem til utgangen av forrige måned. Så dersom du selger eiendelen før eller etter dette, må avskrivinger først bokføres/korrigeres manuelt i regnskapet for å få riktig regnskapsverdi ved salg.