Årsavslutning: Hvis regnskapet fra tidligere år ikke balanserer

Når du går igjennom sjekklisten for Årsavslutning, er det viktig at regnskap fra tidligere år er avsluttet og balanserer. Dersom det ikke balanserer, kan du klikke på "Saldobalanse hovedbok" som tar deg videre til Rapporter.

I rapporten Saldobalanse hovedbok kan du se hvor differansen ligger. I funksjonen Saldobalanse får du også en dynamisk oversikt over saldobalanse for utvalgte perioder, og denne kan eksporteres til excel ved behov. Dersom du likevel mener at alt er korrekt, kan du fortsatt huke av dette punktet og gå videre til neste punkt uten å utføre andre handlinger i systemet.

Dersom det foreligger en differanse kan dette ha flere forklaringer. Følgende alternativer er ikke en uttømmende liste, men er momenter som kan undersøkes for å forklare og korrigere avviket:

• Er disponeringer for tidligere år ført i regnskapet, slik at dette går i null?
  • Er det gjort bokføringer og/eller korrigeringer på et tidligere år etter at dette ble avsluttet?
  • Er det importert inn regnskapsdata for tidligere år som ikke balanserer?