Skjulte innbetalinger

Avhengig av bankinnstillinger og bokføringsregler vil man kunne oppleve at enkelte innbetalinger via Autobank ikke dukker opp verken som "Innbetalt og bokført" eller "Innbetalt ingen match", men ligger som skjulte innbetalinger under sistnevnte arkfane.

I delene under går vi gjennom de vanligste årsakene til at dette oppstår og hvordan man eventuelt kan endre dette.

Finne skjulte innbetalinger

Før vi ser på forklaringene til skjulte innbetalinger finner man disse føringene ved å gå til Innbetalinger Innbetalt ingen match → Huke av for "Vis skjulte betalinger":

Skjulte innbetalinger 1.png

Bokføringsregler bank

Den vanligste årsaken til skjulte innbetalinger er standard bokføringsregel som har trådt i kraft med regelen "Ignorer betaling":

Skjulte innbetalinger 2.png

Skjulte innbetalinger 3.png

Standard-regelen kan fritt endres, men trer i kraft når alle kriteriene i regelen er oppfylt. I eksempelet over innebærer dette at det har kommet inn en innbetaling uten både oppgitt ekstern konto fra, fakturanr og KID. Dermed har innbetalingen ifølge denne regelen blitt ignorert/skjult. Hvis man ønsker å heller behandle slike føringer selv kan regelen endres til eksempelvis "Bokfør uten match".

Les mer om bokføringsregler her: Bokføringsregler.

Bankinnstillinger

Som en overstyrende innstilling eller alternativ til bokføringsregler kan man også aktivere funksjonen "Bokfør kun innbetalinger som matcher" under Innstillinger Bank → Bankinnstillinger:

Skjulte innbetalinger 4.png

I praksis vil denne innstillingen automatisk skjule/forkaste alle innbetalinger som økonomisystemet ikke selv klarer å matche mot en salgsfaktura. Fjern avhuking herfra hvis man heller ønsker å behandle føringer uten match selv, men husk at bokføringsregler kan fortsatt skjule innbetalingen hvis disse ikke er satt opp slik man ønsker.

Korrigere skjulte innbetalinger

Innbetalinger som er skjult kan ikke korrigeres eller på andre måter endres. Ønsker man å behandle disse føringene på nytt må man laste inn bankfil manuelt ved å bruke den grønne knappen med "Hent og bokfør innbetalingsfil" under Innbetalinger i Bank-modulen. Manuell opplasting av innbetalinger vil overstyre eventuelle bokføringsregler, men vi anbefaler likevel at reglene endres slik man ønsker før man foretar manuell opplasting.