Nyttig å vite om sjøfolk og sjømannsfradrag

Aktivere lønnsarter for særskilt fradrag for sjøfolk

1. Gå til Innstillinger i toppmenyen og velg Lønn.

2. Klikk på fanen Spesielle innstillinger og sett hake ved Særskilte fradrag for sjøfolk. Klikk på Lagre.

Du vil nå få tilgang til flere lønnsarter og a-meldingsbeskrivelse for særskilte fradrag for sjøfolk. For mer informasjon om særskilt fradrag for sjøfolk, se Skatteetatens temaside

cs.antall døgn om bord.um.1.png

Aktivere lønnsarter for nettolønn for sjøfolk

Noen arbeidstakere med nettolønnsavtale, har også krav på særskilt fradrag for sjøfolk.

1. Gå til Innstillinger i toppmenyen og velg Lønn.

2. Klikk på fanen Spesielle innstillinger og sett hake ved Nettolønn sjøfolk. Klikk på Lagre.

Du vil nå få tilgang til flere lønnsarter og a-meldingsbeskrivelse for nettolønn for sjøfolk. For mer informasjon om nettolønn for sjøfolk, se Skatteetatens temaside.

cs.antall døgn om bord.um.2.png

Oppsett av lønnsarter for sjøfolk

1. Gå til Lønn i venstremenyen og velg Lønnsarter.

2. Skriv inn "sjøfolk" i søkefeltet. Standard lønnsarter for sjøfolk finner du mellom lønnsartnr 2000-3000.

cs.antall døgn om bord.um.3.png

Dersom de ikke kommer opp med det samme kan du forsøke å oppdatere nettleseren, eller synkronisere lønnsartene i systemet.

Ønsker du å opprette egne lønnsarter må du være oppmerksom på følgende:

Sjømannsfradrag

Inntekten der den ansatte får sjømannsfradrag skal merkes med en spesiell avgiftsregel i A-meldingen. Lønnsarter du benytter for å registrere lønn til ansatte med sjømannsfradrag må derfor merkes med Særskilt fradrag for sjøfolk i feltet Skatte- og avgiftsregel under A-meldingsinformasjon på lønnsarten:

cs.antall døgn om bord.um.4.png

Bruke lønnsart 2080 - Antall døgn om bord

Lønnsarten Antall døgn ombord - sjøfolk har som standard ikke hake ved Med i grunnlag for Feriepenger og Aga. Dette er en standard systemlønnsart og det er derfor ikke nødvendig å gjøre endringer.

cs.antall døgn om bord.um.5.png

Lønnsarten har hake ved Antall døgn ombord under fanen Innstillinger.

cs.antall døgn om bord.um.6.png

Antall døgn til innrapportering blir hentet fra antallet du registrerer i en lønnskjøring på denne lønnsarten, som vist i eksempelet under:

cs.antall døgn om bord.um.7.png