SAF-T import fra Unimicro V3 til Unimicro

En SAF-T import fra Unimicro V3 (heretter omtalt som V3) til Unimicro involverer følgende steg:

1. Kontroll av bilagsdifferanser fra V3
  2. Eksport av SAF-T filer fra V3
  3. Kontroll av nummerserier i Unimicro
  4. Import til Unimicro
  5. Avstemming av tallene i Unimicro

NB: Import av data kan ikke reverseres.

1. Kontroll av bilagsdifferanser fra V3

Kontroller at det ikke er differanser mellom kredit og debet i V3, og sjekk eventuelle bilagsdifferanser, før eksport av SAF-T fil.

Gå til Regnskap, Forespørsel og kontrollbilde. Kontroller om det er noen differanse i balanse og resultat, debitor hovedbok og debitor reskontro, kreditor hovedbok og kreditor reskontro.

Dersom det foreligger bilagsdifferanser kan du gå til rapporter og se hvilke bilag det er differanse på. Dersom det er bilagsdifferanser i V3 og dette ikke rettes før eksporten, vil SAF-T importen automatisk føre bort differansene mot en differansekonto i Unimicro.

2. Eksport av SAF-T filer fra V3

Gå til Regnskap og Periodiske rutiner, og klikk på Eksport og Eksport SAF-T. Velg et filområde og klikk på Eksporter fil. Eksporter SAF-T fil fra V3 slik bildet viser:

NB! Før du gjør dette bør mva. være ferdig oppgjort. Alle mva-koder vil bli fjernet under SAF-T importen og mva-oppgaven i Unimicro vil være tom etter konvertering.

3. Kontroll av nummerserier i Unimicro

For å kontrollere/ tilpasse nummerserier, klikker du på Innstillinger i toppmenyen i Unimicro og velger Nummerserier. Hvis det er ønskelig med flere bilagsserier i Unimicro, bør dette settes opp før SAF-T importen startes.

Vi anbefaler også at kunde- og leverandørnummerserier settes opp likt som i V3. Hvis du ikke endrer dette vil avvikende nummerserier opprettes automatisk av SAF-T importen, og du ender opp med doble reskontronummerserier.

4. Import til Unimicro

Klikk på Innstillinger i toppmenyen, velg Importsentral og SAF-T import. Klikk på Importer og følg veiviseren. Vi anbefaler å starte med det eldste året først. Her kan du se en kort video av fremgangsmåten.

5. Avstem tallene i Unimicro

Før selskapet tas i bruk er det viktig at konverterte tall avstemmes mot V3. Importen kan ikke reverseres og det er derfor viktig at eventuelle feil oppdages med det samme. Dersom det oppdages feil som ikke kan korrigeres må du starte på nytt. Da er det en fordel at det ikke er satt opp integrasjoner og automatiserte tjenester - og at det ikke er bokførte bilag som må føres på nytt.

Konsulent

Bistand i forbindelse med import kommer ikke innunder den ordinære supportavtalen i Unimicro. Dette regnes derfor som fakturerbar konsulentbistand.

Bestill gjerne konsulent via våre hjelpesider

Vanlige spørsmål ved import av SAF-T:

Jeg har tatt i bruk Unimicro og ført noen bilag i systemet. Kan jeg fortsatt importere inn SAF-T fil fra V3 for å få med regnskapshistorikken?

For å importere SAF-T fil fra V3 etter at selskapet er tatt i bruk, må du påse at de bilagsnumrene som ligger i SAF-T filen ikke er bokført fra før i Unimicro. SAF-T importen hopper over alle bilagsnummer som allerede finnes på aktuelt regnskapsår.

Jeg har ikke kjørt ferdig mva-oppgjøret i V3, men ønsker å importere SAF-T filer til Unimicro. Er det mulig? Hvordan blir mva-oppgjøret da?

Unimicro inkluderer ikke mva-koder fra SAF-T filen. Du kan derfor ikke kjøre mva-oppgjør i Unimicro på grunnlag av mva-posteringer som ligger i SAF-T filen.

Du kan imidlertid importere SAF-T filer fra V3 selv om mva. ikke er oppgjort, men da må mva-oppgjøret innberettes manuelt i Altinn:

1. Du må først kjøre mva-oppgjør i V3, og deretter kjøre mva-oppgjør fra Unimicro for den samme terminen.
  2. Du kan legge inn mva-oppgjøret manuelt fra Unimicro som hovedmelding i Altinn, og deretter legge inn tilleggsmelding av mva-oppgjøret fra V3. Eventuelt kan du summere postene fra Unimicro og Unimicro V3 fra mva-oppgjøret før de legges inn i Altinn.
  3. Godkjenn mva-oppgjøret i Unimicro.
  4. Poster mva-oppgjøret fra V3 manuelt i Unimicro.
  5. Kontroller og avstem mva-kontoene etter bokføring.