Opprette lønnspost for firmabil

1. Gå til Lønn i venstremenyen og velg Ansatte.

2. Klikk på den ansatte du ønsker å registrere firmabil på.

3. Klikk på Firmabil under overskriften Faste poster.

4. Åpne nedtrekkslisten for å få opp tilgjengelige alternativer.

Dersom den ansatte bruker bilen til privatkjøring, bør Vanlig firmabil velges. Er det flere biler eller at bilen er i en bilpool som også blir benyttet til privat bruk, velges da Vanlig firmabil - bilpool. Dersom den ansatte ikke fører opp kjørebok og har en varebil som blir også benyttet til privat bruk, velger du da Varebil/lastebil under 7,5 tonn.

5. Velg riktig Lønnsart, fyll inn Tilleggsopplysninger og eventuelt de andre feltene.

6. Avslutt ved å klikke Lagre.

Tips! Dersom sluttdato forblir 31.12.20**, opprettes det automatisk ny post for firmabil ved opprettelse av nytt regnskapsår. Dersom sluttdato endres til en annen dato, vil ikke systemet opprette ny post neste år.

Beskrivelse av feltene:

Lønnsart: Knytt firmabilen opp mot en lønnsart som skal bli benyttet ved lønnsavregning.

Beskrivelse: Legg inn en beskrivelse som legges til tekstfeltet for hver gang du kjører lønn. Dersom du ikke legger inn en ny beskrivelse, vil systemet automatisk foreslå navnet til lønnsarten.

Listepris: Legg inn hele summen for listeprisen. Er du i tvil på hva som er listeprisen til din bil, kan du søke dette opp på skatteetatens hjemmeside. Er det gjort påkostninger på bilen må det også legges til i summen for listeprisen.

Registreringsnummer: Bilens registreringsnummer.

Registreringsår: Bilens registreringsår. Den kan du finne i bilens vognkort. Dette feltet har en innvirkning på skattegrunnlaget til firmabilen.

Dette er en el-bil: Etter 01.01.2023 har ikke lengre El-biler redusert skattegrunnlag, sett derfor hake her dersom du skal beregne firmabil før 2023.

Antatt kjørelengde over 40 000 km i året: Ha på denne haken om antatt kjørelengde er over 40 000 km. Dette vil redusere skattebeløpet til bilen.

Arbeidsforhold: Hvilket arbeidsforhold firmabilen skal knyttes opp mot.

Fra dato og til dato: Legg inn fra og til dato for denne fastlønnsposten. Denne fastlønnsposten blir oppdatert til nye satser ved overgang til nyttår. Hvis du oppretter et nytt år i systemet før nye skatteregler er blitt kjent og er blitt oppdatert av systemet, må du manuelt legge inn riktig skattepliktig beløp ved det nye året.

Konto: Hvilken konto denne fastlønnsposten skal føres mot.

Antall: Antallet på denne fastlønnsposten.

Sats: Dersom tilleggsopplysninger er fylt ut, vil satsen bli beregnet automatisk.

Sum: Summen for sats x antall. Den skattbare summen pr. måned.

Utbetales: "Nei" vil føre til at posten kun er med i beregning skatt/aga og ikke er med i utbetalingssum på lønn. "Ja" fører til at den utbetales som lønn.

Flere felter: Her kan du få frem felter som du kan knytte til denne fastlønnsposten: Prosjekt, avdeling og mva.