Årsavslutning: Eiendeler

Steget for avskrivninger og forskjeller i årsavslutning henger tett sammen med eiendeler, og den informasjonen som er registrert på hver enkelt eiendel. 

 

Eiendel kjøpt i inneværende år

Hvis en eiendel kjøpes i året som skal avsluttes vil systemet automatisk beregne skattemessig avskrivning, og regnskapsmessig avskrivning blir utført basert på oppgitt inngående regnskapsmessig verdi og levetid når eiendelen ble registrert. Dette gjelder selv om det er avvik mellom kjøpsdato og starttidspunkt for avskrivninger i systemet, som kan oppstå f.eks. hvis man bytter regnskapssystem midt i året.

 

Eiendel kjøpt i tidligere år

Dersom en eiendel er kjøpt i et tidligere år, men avskrivninger ble startet i første periode i året som skal avsluttes i systemet, vil systemet ha infoen det trenger om inngående regnskapsmessig verdi. Men inngående skattemessig verdi må registreres manuelt, for mer info se artikkel om utsatt skatt/skattefordel på eiendeler

 

Eiendel kjøpt i tidligere år, avskrivning startet senere enn første periode

Dersom en eiendel er kjøpt i et tidligere år, og det i eiendelen angis at avskrivning skal starte senere enn periode 1 i året som skal avsluttes, må også inngående regnskapsmessig verdi angis manuelt. For mer info om manuell registrering av inngående regnskapsmessig verdi i årsavslutning, se følgende artikkel.

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×